IMPACT Consultancy skills

Hoewel IT-consultants voornamelijk worden ingehuurd voor hun technische expertise, zijn de uitdagingen in consultancy zelden zuiver technisch van aard. Ze kunnen hun impact bij de klant erg verhogen door hun niet-technische consultancy skills te ontwikkelen. We ontwikkelden hiervoor een uniek programma dat we IMPACT doopten.


Waarom dit IMPACT programma?

Niet alle technische competenties zijn altijd voldoende aanwezig aanwezig binnen organisaties. Organisaties versterken hun teams daarom soms met consultants om bepaalde klussen te klaren: het ontwikkelen van nieuwe software, een nieuw platform opzetten, een migratie naar de cloud realiseren, ...

Klanten van consultants zien hen in deze situaties dikwijls als “extra handjes” of, beter, extra hersens. Daar is niets fout mee. Maar het is een gemiste kans voor zowel klant als consultant als het daarbij blijft.

Consultants hebben doorgaans een enorme ervaring opgebouwd bij verschillende klanten en leren ook veel van de ervaring van hun collega’s.consultancy skills are a missed opportunity

De klant maakt dikwijls onvoldoende gebruik van de know-how, het strategische inzicht, de ervaring van de consultant.

Ook voor het bedrijf dat de consultants uitzendt is het een gemiste kans. Consultants zijn vaak lang genoeg bij de klant om een vertrouwensrelatie te kunnen uitbouwen, om nieuwe opportuniteiten te kunnen zien en om op strategisch niveau te kunnen meepraten.

Met deze unieke opleiding willen we deze gemiste kansen omvormen tot opportuniteiten. Dit kan door de (soft)skills van de consultants te ontwikkelen. Zowel consultancybedrijven als hun klanten worden er beter van.

Voor wie is de IMPACT opleiding consultancy skills bedoeld?

Het programma werd uitgewerkt voor mensen die als consultant aan de slag zijn. Zowel juniors als ervaren seniors zullen er hun gading in vinden.

De deelnemers die we voor ogen hebben zijn mensen met ambitie die zich persoonlijk willen ontwikkelen, op strategisch niveau willen meespelen en een ambassadeur van hun bedrijf willen zijn.

IMPACT programmaconcept

Het programma is een welgekozen combinatie van leiderschaps-, consultancy- en commerciële vaardigheden, consultancy skills die elke consultant nodig heeft.

 • Geeft inzicht in de rol die de consultant kan en moet spelen in de ontwikkeling van de klanten.
 • Geeft de vaardigheden en kaders mee die nodig zijn om de reële impact en de waargenomen impact op de klant te verhogen.
 • In lijn met onze waarde “duurzaamheid” hebben we geen eenmalige sensibilisatie voor ogen, maar een blijvend, langdurig effect.
 • Het programma gaat uiteraard kaders en methodieken bijbrengen, maar de nadruk ligt op de toepassing en het zich eigen maken ervan.

Wat willen we bereiken met IMPACT?

In een notendop, willen we met deze opleiding in consultancy skills alle hulpmiddelen aanreiken zodat elke deelnemer

 • een goede relatie kan opbouwen met welgekozen stakeholders bij de klant.
 • door de klant gezien wordt als een “trusted advisor”.
 • de behoeften en belangen/doelstellingen van de klant leert herkennen.

Modules?

De modules zijn zorgvuldig gekozen en dragen elk op hun manier bij tot de doelstellingen van het programma.  

Aanpak?

We leveren geen eenheidsworst.. We maken elk programma op maat van specifieke behoeften. We bespreken deze grondig in een aantal intakegesprekken met management en een paar deelnemers. We passen de gekozen modules, het gewicht van de modules en de gekozen cases aan. 

 • Persoonlijk Ontwikkelingsplan: we nodigen deelnemers uit om vooraf na te denken over de persoonlijke ontwikkeling die ze voor ogen hebben. We passen dit waar mogelijk in in bestaande ontwikkelingsplannen binnen het bedrijf.
 • Kaders/modellen: we bezorgen de deelnemers kaders en modellen, kapstokken die ze kunnen inzetten gedurende de rest van hun loopbaan.
 • Rollenspellen: we geven deelnemers de kans om te oefenen in rollenspellen in kleine groepen. 
 • Intervisie: een deel van de waarde van het programma komt uit de ervaringsuitwisseling die deelnemers met elkaar hebben tijdens het programma.


Professionele trainers die vanuit ervaring spreken

De begeleiders van dit programma zijn ervaren trainers die zich de skills en de modellen die ze overbrengen goed eigen gemaakt hebben. Ze zijn tevens ervaren teamcoaches. Voor dit soort programma is dit echter niet voldoende. De trainers van het IMPACT programma hebben ook een jarenlange ervaring in organisaties, in verschillende sectoren, op alle echelons. Ze zetten die in dit programma voortdurend in.

Praktisch

We bieden dit programma aan als een zogenaamd "in-house" programma, met deelnemers die allemaal voor hetzelfde consultancybedrijf werken.

In veel gevallen zijn er ook anderstaligen in de groep en geven we het programma in het Engels. In het Nederlands kan natuurlijk ook.

Om de interactiviteit en persoonlijke begeleiding te maximaliseren adviseren we om groepen te maken tot 10 personen, best een mix van ervaren en minder ervaren mensen.

Het programma is een tweedaags programma, maar kan ook opgesplitst worden in meerdere korte modules. We denken samen met jullie over wat best bij jullie past en bekijken ook samen hoe we de impact op de "billable time" van de consultants zo laag mogelijk houden.

Meer weten over IMPACT?

Spreekt dit programma je aan? Vraag je je af of het iets voor jouw organisatie kan zijn? Wil je meer informatie? Heb je specifieke wensen? Aarzel niet om contact op te nemen. Contacteer gerust Johan, de architect van het programmma. Of laat je vraag of gegevens achter via de website. We vertellen je graag meer.IMPACT Consultancy skills

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x